• Het moest een feest worden en het werd een feest! Een feestelijk weerzien namelijk met clubs uit de regio, vertegenwoordigd door Hellevoetsluis, Nieuwenhoorn, Vlotbrug, OHVV, Brielle, Rockanje, Vierpolders en Zwartewaal. Een feest van herkenning ook van voetballiefhebbers uit de regio, die elkaar na jaren weer eens tegenkwamen. En tot slot een feestelijke ingebruikname van het nieuwe uitgiftepunt van drank, waardoor er nu ook bij lekker weer buiten aan de bar besteld kan worden. En lekker weer was het! Iets te warm voor het mooie eigenlijk, want met 30 graden op de thermometer verkozen veel mensen toch het strand of hun eigen tuin boven een bezoekje aan het ING Sportpark, wat toch zomaar een paar honderd toeschouwers scheelde.

    Nadat het Jan de Bakker Toernooi ca. 30 jaar lang een begrip was op het eiland, maar exact 20 jaar geleden haar laatste editie beleefde, meende Hellevoetsluis in het kader van het 100-jarig bestaan nog één keer een soortgelijk toernooi te organiseren. In principe een éénmalige gebeurtenis, maar na de vele positieve en enthousiaste reacties is het niet uitgesloten dat er nog een volgende editie komt. Op het ietwat ongebruikelijke tijdstip van 09:00 uur betraden de eerste voetballers nog wat slaperig het ING Sportpark, waarmee herinneringen aan hun pupillentijd weer boven kwamen drijven. De eerste wedstrijden stonden namelijk om 10:00 uur op het programma, uitmondend in een finale die om 15:15 uur gespeeld zou worden.

    De 8 teams waren door loting verdeeld over 2 poules en speelden allemaal 3 poulewedstrijden. Na de poulefase werden op basis van de eindstand meteen finalewedstrijden om de 7e/8e, 5e/6e, 3e/4e plaats en de finale gespeeld. In poule A was gastheer Hellevoetsluis ingedeeld met Vierpolders, Rockanje en Vlotbrug, poule B werd bemand door Nieuwenhoorn, Brielle, OHVV en Zwartewaal. Na een 2-0 overwinning op Vierpolders, een 4-1 overwinning op Rockanje en een 0-0 gelijkspel tegen het verrassend sterke Vlotbrug won Hellevoetsluis poule A en in poule B was Brielle met 3 overwinningen duidelijk de sterkste.

    Door een gebrek aan spelers bij Zwartewaal werd vervolgens de wedstrijd om de 7e plaats tussen Rockanje en Zwartewaal niet meer gespeeld, de strijd om de 5e plaats tussen Vierpolders en Nieuwenhoorn werd na strafschoppen in het voordeel van Nieuwenhoorn beslist en de strijd om de 3e plaats werd een prooi voor Vlotbrug, dat na een aantrekkelijke wedstrijd van het al even verrassende OHVV met 1-0 wist te winnen. Tot slot was er de finale tussen gastheer Hellevoetsluis en favoriet Brielle. Hoewel Brielle duidelijk de bovenliggende partij was, leidde dat niet tot grote kansen en de doelpunten kwamen dan ook tot stand uit dode spelmomenten. Brielle-aanvoerder Alex van Dommelen krulde eerst een vrije trap over de muur in het doel en vlak voor tijd wist hij een strafschop onberispelijk raak te schieten, waardoor Brielle door een 2-0 overwinning de eerste winnaar van het Gouden Eeuw Toernooi werd. Gezien de positieve reacties op het organiseren van een toernooi als dit is het mogelijk het begin van een mooie traditie.